Sunt produsele congelate o alegere corectă?

Majoritatea dintre noi știm că este recomandat să consumăm mai multe fructe, legume și cereale integrale, să consumăm mai puține alimente procesate și să reducem zahărul și grăsimile. Dar cunoștințele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a schimba comportamentul.
Multe persoane refuză să meargă spre culoarul cu alimente congelate, crezând că vor întâlni doar alimente procesate, pline de conservanți care sunt mult inferioare produselor proaspete. Deși acest lucru ar fi putut fi adevărat în urmă cu 20 de ani, industria alimentară a parcurs un drum lung și a îmbunătățit acest aspect. În plus, există cercetări care sugerează că fructele și legumele congelate pot fi chiar mai sănătoase decât cumpărarea de fructe și legume proaspete.Să vedem de ce.
Produse proaspete vs. Produse congelate
Contrar a ceea ce ați putea crede, fructele și legumele congelate pot fi mai hrănitoare, de calitate mai bună și chiar mai ieftine. De asemenea, au o perioadă de valabilitate mai lungă!

De altfel, produsele proaspete găsite la supermarket nu sunt întotdeauna cele de sezon. Un exemplu ar fi merele care sunt în sezon de la mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii noiembrie. În supermarket puteți cumpăra un măr în orice moment al anului.
Ce alegem în cazul alimentelor gata preparate congelate?

Ce urmărim când citim eticheta produselor congelate?
- Numărul de calorii - maxim 400 calorii/porție,Sodiu - 600 miligrame/porție
- Conținutul de substanțe nutritive: să conțină potasiu, calciu, vitaminele A și D și fier
- Proteine: mai mult de 15 grame/porție
- Grăsimi - 20 grame/porție (grăsimi saturate: maxim 5 grame/porție
- Grăsimi trans: majoritatea companiilor au fost constrânse să nu treacă la ingrediente acest tip de grăsimi, acestea pot avea un impact negativ asupra sănătății inimii. Se pot găsi pe etichetă cu denumirea de ”grăsimi hidrogenate”
- Fibre: cel puțin 5g de fibre/porție
Pe etichetă ingredientele sunt afișate în ordine, de la cea mai mare la cea mai mică cantitate, deci acordați cea mai mare atenție primelor denumiri. La finalul listei se vor găsi de obicei conservanții și aditivii.
